REZULTATE A-LEVEL:
GHID DE SUPRAVIEȚUIRE
Ziua în care primești rezultatele la examenele de A-Level este o zi plină de emoții, atât pentru tine cât și pentru familia ta.
S-ar putea să te simți îngrijorat sau confuz, și este înțeles în lumina importanței pe care o au aceste rezultate pentru parcursul tău educațional și profesional.
Cum însă nu poți da timpul înapoi ca să schimbi ceva, îți propun să ne concentrăm pe ceea ce poți face, AICI și ACUM, pentru a avea o soluție pentru orice posibilă situație.
Ghid de supraviețuire pentru elevi și părinți
sau,
Cum să te pregătești pentru ziua în care se publică rezultatele la A-Level
Următoarele informații sunt pentru tine dacă ai susținut examenele A-Level anul acesta, ai aplicat la universitățile din Marea Britanie și admiterea ți-a fost condiționată de rezultatele obținute la examene. În momentul de față, ai două oferte condiționate: Firm choice și Insurance choice. Fiecare ofertă are specificate notele pe care trebuie să le obții pentru ca oferta să se transforme din condiționată în necondiționată.
Indiferent de rezultatele pe care le vei primi, este recomandat să fii pregătit pentru diferite posibile scenarii. Familiarizează-te cu soluțiile disponibile, parcurge informațiile de la finalul acestui articol și centralizează într-un fișier Excel următoarele informații, care îți vor fi extrem de utile în ziua în care primești rezultatele:
- Numele universității;
- Cursurile disponibile în Clearing și codul fiecărui curs;
- Cerințele de admitere (pentru rezultate mai bune, pentru rezultate mai slabe);
- Taxa de școlarizare (pentru același curs de licență taxele variază de la o universitate la alta);
- Telefon și email de contact în Clearing (sunt numere de telefon special dedicate celor care aplică prin Clearing).
De asemenea, în cazul în care vrei să soliciți reevaluarea sau contestarea notelor trebuie să știi pe cine poți contacta la școală în ziua în care se publică rezultatele. Cel mai probabil profesorii nu vor fi disponibili, însă ofițerul de examinare (Exams officer) sau directorul de studii (DoS) va fi la școală. Asigură-te că știi pe cine poți contacta și pe ce telefon / email.
Datele de acces ale rezultatelor A-Level (le-ai primit de la școală) și datele de conectare la UCAS Hub trebuie să le ai la îndemână.
Când primești rezultatele la A-Level, te poți regăsi în una dintre următoarele situații:
- Ai rezultate mai bune decât te așteptai
- Ai rezultate care îndeplinesc cerințele de admitere
- Ai rezultate mai slabe decât te așteptai
- Ai picat unul sau mai multe examene
Este important să nu intri în panică pentru că există soluții pentru fiecare situație. Nu uita să iei legătura și cu consultantul tău educațional care îți poate fi de real folos în această zi importantă. Hai să vedem ce poți să faci în ziua în care primești rezultatele la examenele A-Level.
REZULTATE MAI BUNE
Dacă ai obținut rezultate mai bune decât te așteptai, acestea pot fi peste condiționările din ofertele pe care le ai, situație în care e posibil să te întrebi dacă nu cumva poți obține o ofertă de la o universitate mai bună, sau pentru un curs mai competitiv pentru care nu te așteptai să îndeplinești cerințele de admitere.
Ce faci în situația în care ai obținut rezultate mai bune decât te așteptai?
- Dacă ești mulțumit de Firm choice, acceptă oferta și sărbătorește rezultatele obținute.
- Dacă vrei să schimbi universitatea sau cursul de licență, refuză oferta Firm choicecare s-a transformat din condiționată în necondiționată și intră in Clearing.
REZULTATE CONFORM CERINȚELOR
Ce faci în situația în care rezultatele obținute sunt conform cerințelor din Firm / Insurance choice?
- Dacă ești mulțumit de Firm / Insurance choice acceptă oferta și sărbătorește rezultatele obținute.
- Dacă vrei să schimbi universitatea sau cursul de licență, refuză oferta care s-a transformat din condiționată în necondiționată și intră in Clearing.
- Dacă ai fost la un pas de a îndeplini cerințele pentru Firm choice nu intra în panică, verifică UCAS Hub-ul deoarece este posibil ca universitatea să fie flexibilă și să te accepte cu rezultatele obținute. În această situație oferta s-a transformat din condiționată în necondiționată. Dacă informația nu este actualizată încă, sună la universitate și solicită informații suplimentare.
- Dacă nu îndeplinești cerințele pentru Firm choice cu doar câteva puncte distanță, dar îndeplinești cerințele pentru Insurance choice, discută cu ofițerul de examinare de la școală. Profesorii e posibil să nu fie la școală în această perioadă, așa că e bine să discuți cu ofițerul de examinare și să vezi dacă este cazul să soliciți o reevaluare a notei sau dacă e recomandat să faci contestație. E o decizie ce trebuie luată responsabil și asumat, pentru că la finalul acestui proces nota/notele pot fi mai mari sau mai mici decât cele primite inițial. Astfel de decizii se iau rațional, nu emoțional. Dacă riscul e prea mare, acceptă oferta de la Insurance choice și sărbătorește rezultatele obținute.
REZULTATE MAI SLABE
Dacă rezultatele obținute sunt mai slabe decât te așteptai, nu intra în panică. Există soluții pentru fiecare situație. Iată ce poți să faci dacă te afli în această situație:
- Dacă rezultatele nu sunt conform așteptărilor dar îndeplinești cerințele pentru Firm / Insurance choice și ești mulțumit cu alegerea făcută, acceptă oferta.
- Verifică UCAS Hub-ul pentru a vedea dacă ai primit o ofertă pentru un curs similar, pentru care îndeplinești cerințele. Analizează oferta și accept-o sau refuz-o, în funcție de preferințele și planurile tale de viitor.
- Dacă rezultatele sunt mai mici decât te așteptai, poate că ar fi bine să reconsideri cursul de licență la care vrei să aplici.
- Dacă te-ai răzgândit și vrei să aplici la alte universități sau cursuri pentru care îndeplinești cerințele de admitere, refuză ofertele primite și intră în Clearing.
- Dacă nu îndeplinești cerințele pentru Firm / Insurance choice, intră în Clearing.
- Dacă ai fost cu câteva puncte distanță de o notă mai bună și iei în calcul solicitarea unei reevaluări sau contestații, discută cu ofițerul de examinare de la școală înainte de a demara o astfel de acțiune. Rezultatele pot să crească, dar la fel de bine pot să și scadă după o astfel de acțiune. Ia decizia rațional și nu te lăsa condus de emoții.
- Dacă nu vrei să te mulțumești cu mai puțin și vrei să îți îmbunătățești rezultatele, poți lua în considerare Retake-urile. Sunt școli și colegii care oferă programul A-Level de un an pentru cei care vor să susțină din nou examenele, la toate materiile sau doar la unele dintre acestea. De asemenea, poți lua în considerare și studiul unei materii noi care, împreună cu celelalte materii, te face eligibil pentru admiterea la anumite cursuri de licență pe care nu le-ai putut accesa anterior. Contactează-ne dacă îți dorești să afli mai multe informații despre liceele care oferă programul de un an de A-Level. Oriunde te-ai afla, suntem la un telefon / email distanță.
- Există universități, școli și colegii care oferă programul University Foundation Programme (UFP). Este un program intensiv de un an, conceput pentru elevii care nu sunt eligibili pentru admiterea directă la un curs de licență. Programul este conceput ca să te pregătească pentru o specializare anume, așa că înainte de toate trebuie să știi care este cursul de licență pe care vrei să îl accesezi la finalizarea acestui program. Există foarte multe UFP-uri disponibile, iar cerințele de admitere, conținutul cursului și progresia variază foarte mult între ele. Acesta este și motivul pentru care este important să analizezi opțiunile disponibile și să alegi cursul care se potrivește cel mai bine cu planurile tale de viitor. Nu toate universitățile și nici toate cursurile de licență pot fi accesate cu acest program. Contactează-ne dacă ești interesat de University Foundation Programme (UFP).
- Dacă ai nevoie de o perioadă de gândire și de reorganizare a parcursului profesional, și nu vrei să iei în calcul nicio variantă din cele prezentate anterior, poate un gap year este ceea ce ai nevoie. Dacă optezi pentru această variantă, asigură-te că îți construiești o strategie eficientă pentru dezvoltarea ta personală și profesională. Dacă ai nevoie de ajutorul nostru, contactează-ne. Suntem la un telefon distanță, oriunde te-ai afla.
EXAMENE PICATE
Dacă ai picat unul sau mai multe examene, ai următoarele opțiuni:
- Verifică UCAS Hub-ul și vezi dacă ești eligibil pentru Clearing. Există universități care acceptă aplicații cu doar două examene de A-level trecute. În funcție de notele obținute și de materiile studiate, verifică să vezi ce e disponibil pentru tine și compatibil cu planurile tale de viitor.
- Discută cu ofițerul de examinare de la școală, analizează grade boundaries și vezi dacă este cazul să soliciți o reevaluare sau contestare a notelor. Nu uita ca pe lângă opțiunea de mărire a notelor există și varianta ca acestea să scadă. Ia o decizie informată și nu una emoțională.
- Dacă vrei să îți îmbunătățești rezultatele și / sau vrei să adaugi o nouă materie în locul celei la care nu ai luat notă de trecere, poți aplica pentru programul de un an de A-Level ca mai apoi să susții din nou examenele A-Level, vara viitoare (Retakes). Sunt licee în UK care au reușit să schimbe destine prin intermediul acestui program. Dacă ai nevoie de informații suplimentare sau de suport pentru admiterea la un astfel de liceu, nu ezita să ne contactezi. Oriunde te-ai afla, noi suntem la un telefon distanță.
- Dacă nu vrei să iei în considerare nicio variantă din cele prezentate mai sus, poți lua în considerare programul intensiv de un an, oferit de unele licee și universități din UK, University Foundation Programme (UFP). Este un program conceput pentru cei care nu sunt eligibili pentru admiterea directă la un curs de licență. Deoarece programul te pregătește pentru o anumită specializare, înainte de alegerea cursului trebuie să știi care este diploma pe care vrei să o accesezi la finalizarea acestui program. Există foarte multe UFP-uri disponibile, iar cerințele de admitere, conținutul cursului și progresia variază foarte mult între ele. Acesta este și motivul pentru care este important să analizezi opțiunile disponibile și să alegi cursul care se potrivește cel mai bine cu planurile tale de viitor. Nu toate universitățile și nici toate cursurile de licență pot fi accesate cu acest program. Contactează-ne dacă ești interesat de University Foundation Programme (UFP).
BINE DE ȘTIUT:
Reevaluare / contestație
- Universitățile nu sunt obligate să îți păstreze oferta pe durata soluționării cererii de reevaluare / contestație. E recomandat să informezi universitatea dacă pornești această procedură, însă universitatea nu este obligată să îți păstreze un loc.
- Înainte de a solicita reevaluarea sau contestarea notelor, este recomandat să discuți cu ofițerul de examinare de la școală și să analizați împreună și grade boundaries. Reprezintă un indicator pe care îl poți lua în calcul.
Clearing
- Îți oferă oportunitatea să găsești un curs pe care vrei să îl studiezi, la o universitate pe care ți-o dorești, și să primești o ofertă.
- În Clearing vei găsi toate cursurile care mai sunt disponibile, atât la universitățile din Russel Group cât și la universități mai puțin selective.
- Se adresează atât celor care au obținut rezultate mai slabe cât și celor care au obținut rezultate mai bune.
- Prin Clearing pot aplica cei care nu dețin o ofertă sau au refuzat ofertele primite, precum și cei care nu au aplicat înainte la universitățile din UK.
- Dacă te-ai răzgândit și îți dorești să studiezi un alt curs de licență, poți aplica prin Clearing la cursurile disponibile. Nu uita să îți actualizezi scrisoarea de motivație.
- Pentru a aplica prin Clearing ai nevoie de un cont UCAS și de rezultatele la examenul de bacalaureat, deoarece nu se fac oferte condiționate. Indiferent de sistemul educațional în care ți-ai finalizat studiile liceale (sistemul românesc, britanic, IB, etc.), poți aplica prin Clearing la universitățile din UK.
- Dacă vrei să aplici prin Clearing, trebuie să suni universitățile cât mai repede și să-ți exprimi interesul. Clarifică la telefon toate detaliile referitoare la cursul/cursurile disponibile care se află în sfera ta de interes: costuri, opțiuni de cazare disponibile, viața de student și tot ceea ce e relevant pentru tine. Universitățile vor să își ocupe toate locurile disponibile, motiv pentru care se aplică regula primul venit, primul servit, atâta vreme cât cerințele impuse de universitate sunt îndeplinite. Acesta e și motivul pentru care ofertele se fac pe loc.
- Înainte de a suna, asigură-te că ai baterie la telefon, ceva de notat, UCAS personal ID și Clearing number. (sunt diferite), rezultatele la A-Level, rezultatele la IGCSE/GCSE sau echivalent.
- Dacă ai primit telefonic o ofertă și vrei să o accepți, accesează UCAS Hub, mergi la Your choices și adaugă universitatea și cursul respectiv la Add Clearing choice (poți adăuga doar una). Universitatea este cea care confirmă oferta. Acceptă oferta dacă te face fericit și ține cont de termenul limită specificat pe scrisoarea de ofertă.
- În UCAS poți accepta oferta primită prin Clearing începând cu ora 13:00 (UK), în ziua publicării rezultatelor A-Level. După acceptarea ofertei primești un email de confirmare.
- Este un proces dinamic iar locurile se pot ocupa foarte repede. De aceea este recomandat să te pregătești pentru Clearing înainte de afișarea rezultatelor la A-Level.
- Dacă beneficiezi de student loan, conectează-te la contul de pe student finance și actualizează informațiile referitoare la cursul și universitatea la care îți vei continua studiile.
Sunt multe emoții pe care trebuie să le gestionezi așa că, dacă te simți copleșit, cere ajutor! De la familie, prieteni, consultantul tău educațional, școală sau ajutor de specialitate. Nu ești singur și nu trebuie să treci singur prin acest carusel de emoții.
Dacă ai nevoie de ajutorul nostru, suntem alături de tine! Oriunde te-ai afla, suntem la un telefon distanță!
Succes în tot și în toate!