Banner_Rezultate GCSE si IGCSE_Ghid de supraviețuire_Your Education Shape

Rezultate GCSE și IGCSE:
Ghid de supraviețuire

Se apropie ziua în care vei primi rezultatele la GCSE și/sau IGCSE și, așa cum e firesc, emoțiile îți dau târcoale. S-ar putea să te simți emoționat, îngrijorat sau copleșit de presiunea pusă pe umerii tăi de către tine sau de către alții.

Nu te panica! Indiferent de notele pe care le vei obține, există cel puțin o soluție pentru fiecare situație în care te poți afla în momentul în care primești rezultatele la GCSE / IGCSE.

Fiecare își gestionează diferit emoțiile însă, dacă te simți copleșit, cere ajutorul cuiva. Nu trebuie să gestionezi singur aceste trăiri. Discută cu familia, prietenii, profesorii, sau cu consultantul tău educațional și concentrează-te pe ce poți face dacă…

Sfaturi și strategii pentru elevi și părinți
sau,
Cum să te pregătești pentru ziua în care se publică rezultatele la GCSE / IGCSE

Pentru început, hai să înțelegem sistemul de notare și importanța pe care o au rezultatele pe care le obții la GCSE-uri / IGCSE-uri în parcursul tău educațional și profesional.

Sistemul de notare poate fi de la 9 la 1 sau de la A* la G, în funcție de programul de studiu, comisia de examinare (Edexcel, AQA, CAIE, etc.) și țara în care ai susținut examenele de GCSE / IGCSE.

La engleză și matematică, ar trebui să obții cel puțin nota 4 sau 5 / C, indiferent de parcursul tău academic și profesional. Acestea sunt cerințele minime pe care liceele și universitățile se așteaptă să le îndeplinești referitor la GCSE-urile / IGCSE-urile la engleză și matematică. În funcție de cât de selectiv este liceul la care dorești să îți continui studiile, sau universitățile la care îți dorești să aplici, este posibil să ai nevoie de rezultate mai bune pentru a deveni eligibil pentru admitere.

În funcție de programul de GCSE / IGCSE în care ai studiat și de durata acestuia (un an sau doi ani), ai susținut examenele la 5 – 7 materii sau la 9 – 12 materii, unele dintre acestea fiind obligatorii, altele opționale.

Pentru continuarea studiilor cu programul A-Level sau IB, liceele te pot condiționa cu obținerea anumitor rezultate la materiile pe care vrei să le studiezi mai departe, dar și cu un număr minim de materii la care să obții cel puțin 4 – 5 / C, 6 / B sau 7 – 9 / A – A* la examenele de GCSE / IGCSE. Aceste condiții le găsești în scrisoarea de ofertă sau în politicile de admitere ale liceului.

Iată câteva exemple:

  • Dacă este un liceu foarte selectiv, s-ar putea să ți se ceară să ai 8 – 9 / A* la cel puțin 6 materii, inclusiv la cele pe care îți dorești să le studiezi în A-Level / IB.
  • Dacă este un liceu selectiv, s-ar putea să ți se ceară să ai minimum 6 / B la cel puțin 6 materii, inclusiv la cele pe care îți dorești să le studiezi în A-Level / IB. Dacă vrei să studiezi matematica în A-Level / IB (HL) va trebuie să ai minimum 7 / A, iar dacă vrei să studiezi matematică avansată trebuie să ai minimum 8 – 9 / A*. La engleză și matematică trebuie să ai minimum 5 dacă nu continui studiul acestora în A-Level.
  • Dacă este un liceu neselectiv, s-ar putea să ți se ceară să ai cel puțin 6 materii cu note cuprinse între 9 și 4 / A* – C. Pentru materiile pe care vrei să le studiezi în A-Level / IB s-ar putea să ți se ceară anumite note specifice.

Pentru admiterea la universitate, dincolo de materiile studiate în A-Level sau IB și de rezultatele obținute la acestea, e bine să știi că fiecare universitate are propriile condiții de admitere referitoare la GCSE-uri / IGCSE-uri. În funcție de cât de selectivă este universitatea, de cursul de licență ales și de țara de destinație vei fi condiționat cu un anumit număr de materii la care să ai note de minim 4 – 5 / C, 6 / B sau 7 – 9 / A – A* și cu anumite materii la care să ai note de minim 6 / B sau 7 – 9 / A – A*.

Acum că ne-am lămurit cum stă treaba cu sistemul de notare și cu importanța rezultatelor pe care le obții la GCSE-uri / IGCSE-uri, aș vrea să îți amintești că nu ești definit de rezultatele pe care le obții la examene. Este adevărat că au un impact asupra pașilor pe care îi vei parcurge în următoarele luni sau în următorii ani, însă nu limitează ceea ce poți deveni. Îți pot limita opțiunile, însă nu și ceea ce poți deveni. Pe de altă parte, s-ar putea să descoperi opțiuni pe care nu le-ai luat în considerare înainte și care s-ar putea să ți se potrivească mai bine.

Înainte de afișarea rezultatelor este bine să știi:

  • Datele de contact ale ofițerului de examinare de la școală (Exams officer), ca să-l poți contacta în caz de nevoie. Cel mai probabil profesorii nu vor fi disponibili, însă ofițerul de examinare va fi la școală. Asigură-te că știi pe cine poți contacta în ziua în care se afișează rezultatele;
  • Username-ul și parola primite de la școală pentru a-ți putea vizualiza rezultatele online.
  • Opțiunile pe care le ai pentru fiecare situație posibilă.

Când primești rezultatele la examenele de GCSE / IGCSE, te poți regăsi în una dintre următoarele situații:

Nu intra în panică. Există cel puțin o soluție pentru fiecare scenariu posibil. Este recomandat să iei legătura și cu consultatul tău educațional, care îți poate fi de real folos în această zi importantă.

REZULTATE MAI BUNE

Dacă ai obținut rezultate mai bune decât te așteptai, felicitări!

  1. În cazul în care ai o ofertă condiționată din partea liceului, trimite rezultatele examenelor și sărbătorește.
  2. Dacă vrei să modifici lista materiilor alese pentru A-Level / IB, discută cu cei de la liceu pentru a vedea ce schimbări se pot aplica. Astfel de decizii trebuie să le iei informat, motiv pentru care am scris un articol referitor la alegerea materiilor de studiu. Dacă ai întrebări sau nelămuriri, contactează-ne. Oriunde te-ai afla, noi suntem la un telefon distanță.

REZULTATE CONFORM CERINȚELOR

Dacă rezultatele obținute sunt conform cerințelor specificate în oferta primită sau în politicile de admitere ale liceului, felicitări!

  1. Trimite rezultatele și sărbătorește.
  2. Dacă tabăra de orientare în carieră sau experiențele acumulate pe durata vacanței de vară te-au făcut să reconsideri cariera pe care îți dorești să o urmezi, discută cu consultantul tău educațional pentru a vedea dacă trebuie făcute ajustări la materiile alese pentru A-Level / IB.

REZULTATE MAI SLABE

Dacă rezultatele obținute sunt mai slabe decât te așteptai, nu intra în panică. Există soluții pentru fiecare situație.

  1. Dacă rezultatele nu sunt conform așteptărilor dar îndeplinești cerințele liceului, poți discuta cu consultantul tău educațional pentru a vedea ce impact au rezultatele obținute asupra planurilor tale de viitor.
  2. Dacă rezultatele sunt mai mici decât te așteptai, și nu îndeplinești cerințele minime impuse de către liceu pentru a studia o anumită materie în A-Level / IB, discută cu cei de la liceu pentru a vedea dacă trebuie să reconsideri materiile alese în A-Level / IB.
  3. În cazul în care ești la doar câteva puncte diferență de nota dorită (de exemplu mai aveai nevoie de 2 puncte ca să iei 7 / A, însă ai luat 6/ B), discută cu liceul pentru a vedea dacă fac o excepție.
  4. Dacă liceul îți cere să renunți la o materie din cauza rezultatelor obținute (6 / B în loc de 7 / A), iar studierea materiei respective este esențială pentru specializarea pe care ți-o dorești la universitate, poți lua în considerare următoarele:
    a) solicită o reevaluare / contestare a notei. E o decizie pe care trebuie să o iei informat și asumat;
    b) susține din nou examenul la materia respectivă (Retake) dacă o mărire a notei este esențială pentru admiterea la universitatea dorită. În această situație trebuie să vezi dacă liceul îți permite să studiezi materiile dorite în A-Level și, în paralel, să te pregătești pentru retake pe materia dorită. Dacă acest lucru nu este posibil la liceul actual, vezi dacă un alt liceu îți oferă această opțiune;
    c) schimbă liceul cu unul care îți permite să studiezi materiile dorite, cu rezultatele obținute la GCSE / IGCSE.
  5. Dacă ai fost la doar câteva puncte distanță de o notă mai bună și iei în calcul solicitarea unei reevaluări sau contestații, discută cu profesorul sau cu ofițerul de examinare înainte de a demara o astfel de acțiune. Rezultatele pot să crească, dar la fel de bine pot să și scadă după o astfel de acțiune. Ia decizia rațional și nu te lăsa condus de emoții.
  6. Dacă rezultatele obținute te-au făcut să reconsideri materiile pe care vrei să le studiezi în A-Level / IB, discută cu cei de la liceu pentru a vedea care sunt opțiunile pe care le poți lua în considerare. Citește și articolul pe care l-am scris referitor la importanța alegerii materiilor de studiu. Dacă vrei să beneficiezi de ședințele noastre de consultanță personalizată, contactează-ne.
  7. Dacă nu îndeplinești cerințele pentru A-Level / IB, discută cu cei de la liceu pentru a vedea dacă te acceptă cu rezultatele obținute.
  8. Dacă nu vrei să te mulțumești cu mai puțin și vrei să îți îmbunătățești rezultatele, poți lua în considerare Retake-urile. Sunt licee care oferă programul GCSE de un an pentru cei care vor să susțină din nou examenele la anumite materii. De asemenea, poți lua în considerare și studiul unei materii noi care, împreună cu celelalte materii, te poate face eligibil pentru admiterea la anumite cursuri de licență pe care nu le-ai putut accesa anterior. Contactează-ne dacă îți dorești să afli mai multe informații despre liceele care oferă programul de un an de GCSE.
  9. Dacă ai nevoie de ajutorul nostru, contactează-ne. Suntem la un telefon distanță, oriunde te-ai afla.

EXAMENE PICATE

Dacă ai picat unul sau mai multe examene, analizează ce impact au examenele picate asupra planurilor de viitor.

  1. La engleză și matematică este esențial să obții un minim 4 / C, indiferent de planurile tale de viitor. Dacă ai picat unul dintre aceste examene discută cu cei de la liceu pentru a vedea dacă, pe lângă materiile din A-Level, te poți pregăti pentru retake. În funcție de profilul tău și de profilul liceului la care studiezi există posibilitatea să ți se permită continuarea studiilor cu programul A-Level + retake la engleză / matematică, sau nu. La fel cum există licee la care nu poți accesa programul A-Level dacă nu ai cel puțin 6 materii cu note cuprinse între 9 și 4 / A* – C, engleza și matematica incluse.
    Dacă ești în situația în care trebuie să schimbi liceul, contactează-ne. Oriunde te-ai afla, suntem la un telefon distanță și avem un portofoliu variat de școli și licee.
  2. Dacă ai fost la câteva puncte distanță de o notă de trecere, discută cu profesorul / ofițerul de examinare pentru a vedea dacă solicitarea unei reevaluări / contestații este recomandată.
  3. Dacă ai picat examenul la artă sau la o altă materie pe care nu intenționezi să o studiezi mai departe (Business, franceză, etc.), iar la restul materiilor ai obținut rezultate bune și foarte bune (între 9 și 4 / A* – C), discută cu cei de la liceu și cu consultantul tău educațional pentru a vedea impactul pe care examenul respectiv îl are asupra parcursului tău academic și profesional.
  4. Dacă ai picat la una dintre materiile pe care îți doreai să o studiezi în A-Level / IB, iar materia respectivă e obligatorie pentru specializarea dorită la universitate, poți lua în considerare următoarele:
    a) Reorientare profesională. Discută cu consultantul tău educațional sau cu un specialist care te poate ajuta să identifici carierele compatibile cu profilul, interesele și abilitățile tale și construiți împreună o strategie practică pentru a-ți atinge obiectivele. 
    b) Retakes. Te înscrii în programul de un an de GCSE la un liceu care oferă materia respectivă și susții din nou examenele de GCSE / IGCSE la materiile pe care le studiezi în acest an.
  5. Dacă ai picat mai multe examene, discută cu cei de la liceu și cu consultantul tău educațional pentru a vedea care sunt următorii pași pe care trebuie să îi urmezi. Cel mai probabil, schimbarea școlii și înscrierea în programul de un an de GCSE vor fi necesare.

În cazul în care ești la doar câteva puncte distanță de a îndeplini condițiile impuse de liceu și vrei să soliciți reevaluarea sau contestarea notei / notelor, trebuie să știi că liceele nu sunt obligate să îți păstreze oferta pe durata soluționării cererii de reevaluare / contestație. E recomandat să informezi liceul dacă pornești această procedură, însă acesta nu este obligat să îți păstreze un loc.

Înainte de a solicita reevaluarea sau contestarea notelor este recomandat să discuți cu profesorul / ofițerul de examinare și să analizați împreună și grade boundaries. Reprezintă un indicator pe care îl poți lua în calcul.

Dacă ai nevoie de ajutorul nostru, suntem alături de tine! Oriunde te-ai afla, suntem la un telefon distanță!

Succes în tot și în toate!

GCSE-IGCSE-Results-day-mind map_Your Education Shape