11 SFATURI ESENȚIALE pentru a alege ȘCOALA POTRIVITĂ pentru copilul tău
A sosit momentul schimbării. Crezi că școala în care studiază copilul tău acum nu este nicidecum potrivită. Vrei altă școală, alt sistem, altă abordare, altă țară. Altceva.
Vrei o altă experiență pentru copilul tău care să-l facă să înflorească, să crească armonios, care să-l echipeze cu tot ce trebuie pentru viața de viitor adult. Știu că mintea ta e populată în proporție de 96,5% de gânduri legate de această schimbare. Nu e ușor să găsești școala potrivită copilului tău. Și e normal să fie așa. Dar este esențial să începi cât mai devreme explorarea opțiunilor.
Iată un scurt ghid pentru mai multă claritate.
1. ÎNȚELEGE-ȚI COPILUL
Acesta este fără îndoială primul pas. Înainte să cauți calitățile și defectele unei școli, încearcă să-ți clarifici ce nevoi, ce preocupări și ce așteptări are copilul tău. Și ce tip de elev este, ce tip de mediu ar fi cel mai propice lui.
Relația de echilibru între atmosferă, resursele, calibrul unei școli și profilul psihologic, interesele copilului și nivelul lui academic este absolut necesară.
De aici începe adevărata experiență de devenire (the true journey of your child).
Tips: Înainte de toate, asigură-te că tu și copilul tău sunteți pe aceeași lungime de undă și că-și dorește la fel de mult ca tine această schimbare.
E o poveste comună, dar copilul rămâne personajul principal.
2. LIMBA DE PREDARE
Fie că e limba maternă sau a doua limbă, e esențială fluența copilului tău în acea limbă. Să citească fără dificultăți, să fie capabil să poarte conversații pe teme variate, să gândească și să viseze în acea limbă. Bine, eu am visat că vorbeam fluent franceză la o conferință de fizică cuantică, iar eu nu pot pronunța corect mille-feuille când sunt trează. Deci nu e foarte relevant.
Însă, în funcție de vârsta copilului tău, se impune și un nivel minim de stăpânire al limbii de predare (conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi, de la A1 la C2).
3. ȚARA DE DESTINAȚIE
Te poți gândi că limba de predare merge mână în mână cu țara de destinație, însă nu este așa. De exemplu, școli cu predare în limba engleză poți găsi oriunde în lume. Așa cum poți găsi în franceză, germană, spaniolă, iar lista continuă. Elveția reprezintă un caz mai aparte, unde sunt școli în care există câte 4 limbi de predare (italiană, franceză, germană, engleză).
Ce e important, însă, este afinitatea copilului tău cu o anumită cultură. Afinitate dictată de experiențele de călătorie, de trupele pe care le ascultă, de interacțiunile cu persoane aparținând acelei naționalități, de cărțile pe care le-a citit, de filmele vizionate etc.
4. SISTEMUL EDUCAȚIONAL
Sistemul german, International Baccalaureate, sistemul britanic, sistemul elvețian, sistemul canadian, sistemul american… Să mai continuu?
Alegerea se va face luând în calcul tot pachetul: profilul psihologic al copilului, interesele și abilitățile lui, specializarea dorită la universitate, limba de studiu. Și lista continuă.
Tips: Fiecare sistem educațional are plusuri și minusuri, dar e important ca cel ales să se muleze pe copilul tău. De ce? Pentru că sistemele educaționale au fost concepute având în minte anumite tipologii de elevi, în relație cu cerințele pieței muncii dintr-o anumită perioada istorică. Acestea se remodelează constant, trec prin reforme și încearcă să se adapteze nevoilor curente. Vezi descrierea celor mai populare sisteme educaționale aici.
Un consultant educațional la nevoie se cunoaște. Vino alături de noi și te vom ghida pas cu pas. Contactează-ne.
5. FACILITĂȚILE ȘCOLII, ACTIVITĂȚI EXTRACURRICULARE ȘI OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE
Cele mai des întâlnite facilități și resurse în școlile private și independente din străinătate sunt: laboratoare de științe cu echipamente de ultima generație, departamente impresionante de artă, sală de reprezentații cu toate resursele necesare producției de spectacole și concerte, camera obscură, laboratoare multimedia, biblioteci impresionante, bazin de înot, terenuri de sport (tenis, hochei, crichet, atletism, baschet etc.), centre IT, săli de repetiții muzicale, și lista continuă.
În materie de activități extracurriculare, e o provocare să faci o lista cuprinzătoare. Elevii pot participa la numeroase cluburi de interese, fie că vorbim de fotografie, astronomie, șah, scriere creativă sau de leadership, arte și orchestre sau band-uri. Programele CCF, Duke of Edinburgh’s Award, Model United Nations, Global Society au o largă răspândire în rândul acestor școli.
6. CARE ESTE TIPUL DE ȘCOALĂ POTRIVIT COPILULUI TĂU?
Nu există școli perfecte, însă pentru fiecare copil există cel puțin o școală potrivită. Și cea pe care o vei alege împreună cu copilul tău va fi școala perfectă pentru el.
În rândul școlilor și liceelor din străinătate există un larg spectru de tipologii. Ethosul, predilecția pentru anumite domenii de studiu, grad de selectivitate, abordarea în învățare, rolul elevului în comunitatea școlară – toate acestea dau tonul diversității. Iar acestea vor face tema unui articol separat.
Însă aici voi puncta tipologiile de școli, în funcție de gradul de selectivitate, de structura genurilor, de conceptul educațional și stil. Le amintesc sumar mai jos, iar aici găsești informații.
Gradul de selectivitate:
- Școli foarte selective
- Școli selective
- Școli neselective
Structura genurilor:
- Școli mixte
- Școli unisex, școli pentru băieți sau pentru fete
- Școli “Diamond” (numai în Marea Britanie)
Stilul și abordarea educațională:
- Școli de tip boarding
- Școli de tip College
Visitează această pagină pentru informații mai detaliate.
7. MULTICULTURALITATE
Multiculturalitatea e minunată, e o sărbătoare a omenirii și e un mediu prielnic pentru dezvoltarea fiecărui copil, din toate punctele de vedere. Dar există un dozaj mai potrivit decât altul? Nu există un răspuns corect sau greșit, ci ține strict de tipul de experiență pe care dorește fiecare copil să o aibă.
Există școli care celebrează cu totul multiculturalitatea și care nu stabilesc procente maxime pe care le poate reprezenta o anumită naționalitate. Acestea sunt expresia globalizării în toată grația ei, atâta vreme cât există conduite și reguli clare de respectare a diferențelor. Iar copiii învață despre valori, percepții diferite ale realității, despre locuri îndepărtate, și prind drag de varietatea limbilor străine.
O altă categorie de școli este cea în care proporția cea mai mare este formată din elevi autohtoni.
8. EXPLORAREA ȘCOLILOR PRIN TABERELE DE VARĂ
Multe dintre școlile independente din străinătate găzduiesc, pe timpul verii, tabere de vară. Acestea reprezintă o ocazie excelentă de simulare a experienței de studiu într-o anumită școală. Pe lângă asta, în funcție de tipul taberei și de programul acesteia, copilul își îmbunătățește nivelul limbii străine de studiu, își face prieteni, devine mai independent, găsește sursa entuziasmului și plăcerea curiozității, și poate studia materii dintr-un anumit curriculum sau poate testa domenii care-i sunt de interes (arhitectură, medicină, robotică, IT, business, arte, fashion etc.).
Află mai multe despre tipurile de tabere și despre destinațiile posibile începând cu acest articol. Contactează-ne pentru recomandări personalizate.
9. BUGET
Costurile unui an de studiu includ: școlarizarea, cazarea, mesele (full-board, half-board), majoritatea activităților extra-curriculare care se desfășoară în campus / școală, cluburile tematice, evenimentele sociale, materialele de studiu, accesul la resursele academice ale școlii, orientare în carieră etc.
Prețul dictează calitatea. De cele mai multe ori.
Raportul calitate-preț este reflectat de facilitățile școlii (laboratoare, baza sportivă, echipamente IT, departamente de muzică, arte, sala de teatru etc.), de calitatea profesorilor, de numărul de angajați, de resursele academice, de numărul elevilor într-o clasă (în funcție de materie și anul de studiu, pot fi clase compuse din 3 elevi, până la maxim 8, sau pot merge până la 28 de elevi), de varietatea activităților extracurriculare…
Aici găsești mai multe informații, pentru o imagine mai clară.
10. VIZITAREA ȘCOLILOR
Chiar dacă consideri că ai toate informațiile despre o școală și așteptările bine setate, vizitarea acesteia îți poate oferi o cu totul altă perspectivă. Iar dacă ai pe listă mai multe școli (la care copilul tău a fost admis, în prealabil), cu un top prestabilit, sunt foarte mari șansele ca ordinea preferințelor să fie cu totul modificată.
Vei avea ocazia să interacționezi cu profesorii și cu conducerea școlii, vei vedea cu ochii tăi campusul pe de-a-ntregul, dincolo de lentila aparatului foto. Și, mai mult, vei discuta direct cu elevii acelei școli, măsurându-le zâmbetele și seninătatea chipurilor.
11. PROGRAMEAZĂ O DISCUȚIE CU UN CONSULTANT EDUCAȚIONAL
Ești la un pas de a intra în contact cu un specialist care îți poate fi alături de-a lungul întregului proces de selecție și admitere la școala potrivită copilului tău. Oriunde te-ai afla, noi suntem la un telefon distanță.