Banner_Importanța alegerii materiilor în anii de liceu_Your Education Shape

ALEGEREA MATERIILOR DE STUDIU

În viața fiecărui elev vine un moment în care trebuie să aleagă materiile pe care le va studia în anii următori. În funcție de sistemul educațional în care ești înscris, acest lucru se poate întâmpla la sfârșitul Y8, Y9, Y11 (sistemul britanic) sau începând cu clasa a 8-a.

De ce este atât de important ce materii îți alegi la această vârstă? Nu este vârsta la care îți descoperi interesele, pasiunile și când îți îmbogățești cunoștințele? Da, așa este. Dar este și vârsta la care îți construiești bazele pentru studiile viitoare. Materiile opționale, activitățile extrașcolare, workshop-urile, cluburile și taberele educaționale te pot ajuta să descoperi noi interese, să îți extinzi cunoștințele și orizonturile.

SFATURI DE CARE SĂ ȚII CONT ATUNCI CÂND ÎȚI ALEGI MATERIILE DE STUDIU

ABORDARE STRATEGICĂ

Trebuie să ai o abordare strategică și să gândești cu câțiva pași în avans. Materiile pe care le alegi acum vor putea fi studiate la un nivel mai aprofundat mai târziu. Materiile la care renunți acum, sau pe care le studiezi la un nivel mai redus, s-ar putea să nu îți fie permis să le studiezi ulterior la un nivel aprofundat, pentru că nu vei avea cunoștințele acceptate ca fiind minim necesare.

Examenul de bacalaureat sau echivalentul acestuia (A-LevelInternational Baccalaureat – HL subjectsAbitur, și altele) se susține la materiile studiate la nivel aprofundat. Materiile pe care le vei avea în diploma de bacalaureat te fac eligibil, sau nu, pentru admiterea la anumite cursuri de licență.

Va trebui să susții examenul de bacalaureat, sau echivalentul acestuia, la una sau mai multe științe (biologie, chimie, fizică) care, împreună cu celelalte materii la care susții examenul de bacalaureat (matematică de exemplu), te vor face eligibil pentru admiterea la inginerie, stomatologie, medicină, psihologie, geologie, științe ale sportului, genetică și altele.

Dacă vrei să susții examenul de bacalaureat sau echivalentul acestuia la matematică, biologie, chimie sau fizică, materia/materiile respective trebuie să fie studiate la nivel aprofundat în clasele a 9-a și a 10-a (GCSE pentru cei care studiază în sistemul britanic de învățământ). Fiecare sistem educațional are propriile condiții pe care trebuie să le îndeplinești ca să poți studia anumite materii în ultimii 2 ani de liceu. Contactează-ne dacă vrei să primești ghidaj personalizat. 

Sper că îți este clar că anumite materii studiate pe durata studiilor liceale îți vor permite continuarea studiilor universitare cu un anumit curs de licență, sau nu. Își recomand să verifici care sunt cerințele de admitere impuse de universitățile la care îți dorești să aplici. Acestea pot să difere de la o universitate la alta, de la o țară la alta. 

Dar ce se întâmplă dacă încă nu știi ce îți dorești să studiezi la universitate? E o întrebare foarte bună!

MENȚINE-ȚI OPȚIUNILE DESCHISE

Dacă nu știi încă ce îți dorești să studiezi la universitate, sau dacă există posibilitatea să îți schimbi domeniul de interes, este recomandat să îți păstrezi opțiunile deschise. Cum este posibil acest lucru? Prin studierea materiilor facilitatoare, cum ar fi matematica, biologia, chimia, fizica, istoria, geografia, literatura engleză și limbile moderne.

După clasa a 10-a (Y11), unele programe educaționale îți vor cere să reduci numărul materiilor studiate la 3 sau 4 (A-Level) sau la 6 (IB). Ce faci în această situație? Bineînțeles că trebuie să îți alegi acele materii care îți plac și la care ești bun, dar nu uita să verifici cerințele de admitere pentru cursul de licență ales, la universitățile la care dorești să aplici, pentru a vedea ce combinație de materii te va face eligibil pentru admitere. De asemenea, trebuie să verifici dacă școala la care studiezi îți permite studierea materiilor dorite. S-ar putea să fii condiționat de alegerile anterioare în ceea ce privește materiile de studiu, de rezultatele academice sau de rezultatele examenelor susținute (GCSE, IGCSE).

Ce se întâmplă însă dacă, după ce ai analizat diferite cariere și cursuri de licență, tot nu știi ce ți-ai dori să studiezi la universitate?

  • Discută cu profesorii și uită-te pe conținutul materiilor;
  • Alege materii care îți plac și la care poți obține rezultate bune la examene;
  • Informează-te! În ce profesii sunt necesare abilitățile și competențele tale?
  • Discută cu un consilier în carieră și susține un test de aptitudini. La Your Education Shape oferim servicii personalizate de consultanță pentru a-ți dezvolta strategia de carieră și a-ți ghida alegerile educaționale în concordanță cu interesele și obiectivele tale;
  • Alege materii care îți mențin opțiunile deschise. Combinarea științelor umaniste cu matematica și cu științele naturale poate fi o opțiune;
  • Alege materii facilitatoare în locul unor materii ușoare;
  • Evită combinarea unor materii similare, cum ar fi economie și business;
  • Poate ți-ai dori să te arunci o privire și pe acele cursuri de licență care nu solicită prezența unor materii specifice în diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia.

FĂ-ȚI PROPRIILE ALEGERI, INFORMAT, ȘI BUCURĂ-TE DE PERIOADA STUDIILOR!

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, contactează-ne. Oriunde te-ai afla, noi suntem la un telefon distanță.