Banner_8 greșeli pe care e bine să le eviți atunci când alegi o școală privată din străinătate_Your Education Shape

ALEGEREA UNEI ȘCOLI PRIVATE ÎN STRĂINĂTATE: 8 GREȘELI DE EVITAT

Ai discutat cu familia, cu prietenii, ai adunat informații din diverse surse și te simți pregătit să începi procesul de căutare a unei școli private din străinătate?

Citește și acest articol pentru a evita cele mai frecvente greșeli pe care părinții tind să le facă atunci când încep această aventură.

Dacă îți cauți un consultant educațional pentru a te ghida în acest proces, Your Education Shape poate fi partenerul tău de încredere.

CUM SĂ EVIȚI CAPCANELE ȘI SĂ IEI O DECIZIE INFORMATĂ

Când începi procesul de căutare a școlilor în străinătate, alinierea priorităților tale cu cele ale copilului tău este esențială. De-a lungul anilor în care am făcut consultanță educațională, am observat mai multe greșeli pe care părinții tind să le facă atunci când aleg școala potrivită pentru copilul lor și le voi indica mai jos pe cele mai des întâlnite.

Când vine vorba de alegerea unei școli private în străinătate, discută cu familia și încercați să creați împreună o listă cu cele mai importante criterii pe care ar trebui să le luați în considerare, în ceea ce privește programul academic, tipul de școală, locația, facilitățile, activitățile extracurriculare, materiile. Gândiți-vă dacă ar trebui să solicitați o bursă ca să vă puteți încadra cu bugetul vostru și care ar fi suma perfectă care trebuie acoperită.

Dar ține cont și de cele 8 mari greșeli pe care ar trebui să le eviți atunci când cauți scoală potrivită pentru copilul tău.

CELE MAI COMUNE 8 GREȘELI

1. CLASAMENTELE ȘCOLILOR CA UNICĂ SURSĂ DE INFORMARE

Acestea sunt instrumente utile, atâta timp cât poți citi printre rânduri, deoarece clasamentele nu îți oferă o imagine cuprinzătoare a unei școli. Acestea sunt construite bazându-se pe puține date și, de cele mai multe ori, sunt rezultatele examenelor publice. Dar pe drum se pierd multe informații.

Nu discreditez aceste clasamente, deoarece pot fi niște instrumente utile, atunci când deja ai o imagine de ansamblu, doar că mie mi s-a întâmplat de multe ori să consult unele dintre cele pe care le-am considerat surse credibile și am găsit multe informații inconsistente – cum ar fi un clasament al celor mai bune școli IB din Marea Britanie, care avea listate inclusiv școli care nu aveau sistemul IB.

De asemenea, ceea ce se află pe primele poziții s-ar putea să nu se potrivească copilului, așa cum s-ar potrivi următoarele din listă. Dincolo de rezultatele academice (care sunt foarte importante), și alte aspecte ar trebui să fie luate în calcul, cum ar fi structura de gen, conceptul și stilul educațional, dimensiunile clasei, bunăstarea emoțională a copiilor, activitățile extracurriculare, oportunitățile de dezvoltare personală etc.

2. GRĂBIREA PROCESULUI ȘI LUAREA ÎN PRIPĂ A DECIZIILOR

Găsirea școlii potrivite pentru copilul tău este mult prea importantă, așa că este crucial să te asiguri că ai suficient timp pentru proces. Înțelegerea programelor academice, a tipurilor de școli, a diferitelor stiluri, organizarea internă a școlii, etosul și oportunitățile oferite elevilor, aspectele financiare – toate acestea necesită timp pentru clarificare. În plus, înțelegerea tuturor acestora te va ajuta la rafinarea criteriilor de căutare. Această claritate vă va face să luați decizia finală cu inima împăcată.

În plus, există școli în care procesul de selecție începe cu câțiva ani înainte, iar altele au un calendar de admitere foarte clar, deci ar fi bine ca opțiunile să nu fie limitate din cauza factorului timp. Procesul de admitere este lung. Și să nu uităm de vize, atunci când vine vorba de UK, SUA și alte destinații de studiu.

3. CÂND RECOMANDĂRILE PRIETENILOR CONTEAZĂ CEL MAI MULT

Știu, recomandările prietenilor cântăresc cel mai mult, pentru că au deja experiența directă a unei anumite scoli, dar este foarte posibil ca ceea ce este potrivit pentru prietenii copilului tău să nu fie deloc potrivit pentru el. Sau tipul de experiență poate fi complet diferit. Păstrează opțiunile deschise și mintea la fel. Deciziile trebuie luate în conformitate cu criteriile tale și ale familiei, iar combinația lor este unică.

Articolul pe care l-am scris recent, „11 sfaturi esențiale pentru a alege școala potrivită pentru copilul tău” îți poate fi de ajutor.

4. PRESTIGIUL UNEI ȘCOLI E CEL MAI IMPORTANT

Există mult mai multe variabile care sunt mai importante decât numele unei școli și prestigiul acesteia. Cel mai important lucru este să găsești un echilibru între toate, iar mediul educațional ar trebui să fie cel potrivit pentru copilul tău. Criterii precum gradul ridicat de selectivitate al unei școli nu exprimă neapărat calitatea activității educaționale. Unii copii au nevoie de un mediu mai puțin competitiv, cu o presiune mai ușoară pusă pe performanța academică, deoarece au nevoie de un mediu prietenos pentru a-i ajuta să prospere, unul în care nevoile individuale contează.

Un consultant educațional la nevoie se cunoaște. Vino alături de Your Education Shape și te vom ghida pas cu pas. Contactează-ne.

 

5. OMITEREA ETAPEI DE VIZITARE A ȘCOLILOR ALESE

Toate informațiile adunate de tine pot fi adesea stufoase și contradictorii sau înfrumusețate prin intermediul instrumentelor de marketing. Când navighezi pe site-urile unor școli, este ușor să te lași captivat de prezentări, evidențieri, fotografii, dar nu lăsa ca aceste aspecte să îți mute atenția de la ceea ce este important pentru tine și copilul tău (curriculum, etosul școlii, calitatea profesorilor, oportunități de dezvoltare etc.).

De aceea vizitarea școlilor este atât de importantă. Puteți ridica vălul de marketing prin interacțiunea directă cu mediul, cu personalul școlii, cu elevii, cu profesorii. Momentul vizitei te eliberează de datele factuale acumulate până atunci despre școală, oferindu-ți o experiență imediată care activează intuiția. Și aceasta este importantă în luarea unei decizii, completând toată analiza rațională făcută înainte.

Observați, interacționați și obțineți cât mai multe informații. În plus, în timpul vizitei, aveți ocazia să puneți toate întrebările de pe listă și dincolo de listă, despre modul în care copilul va fi stimulat din punct de vedere academic, social și emoțional.

S-a întâmplat adesea ca familiile care au plecat cu un clasament personal al școlilor în minte să se întoarcă dintr-un tur de vizitare cu un clasament complet diferit.

Așadar, vizitează-le. Dacă contextul nu o permite, atunci consultantul tău educațional te poate ajuta să organizezi tururi școlare virtuale, să discuți cu profesori, elevi sau părinți din comunitățile școlare alese.

6. O SINGURĂ OPȚIUNE DE ȘCOALĂ PRIVATĂ ȘI ATÂT

Deseori mi-au trecut pragul familii care veneau cu o singură școală pe listă. Fie pentru că școala era clasată pe prima poziție în clasamente, fie pentru că un prieten al copilului sau un copil al cunoștințelor studia deja acolo și au recomandat școala. Am avut copii care au mers într-o tabără de vară la o școală de tip boarding și și-au dorit foarte mult să studieze doar la acea școală.

Lucrul acesta se întâmplă adesea pentru că se instalează o conexiune, un atașament, un sentiment de familiaritate. Dar întotdeauna propun, cu toate argumentele pe masă, ca opțiunile să le rămână deschise și să exploreze și alte școli înainte de a lua o decizie finală. De multe ori, la sfârșitul procesului de admitere, au ales o altă școală decât cea pe care o aveau în minte la început. De ce? Deoarece în urma experienței de a susține examenele de admitere, a fi intervievat, a vizita școlile și a interacționa cu elevii, profesorii și personalul școlii, criterii care nu păreau relevante la început au câștigat o importanță deosebită.

7. CÂND PERFORMANȚA ACADEMICĂ E TOT CE CONTEAZĂ

Există încă o credință larg răspândită că performanța academică va garanta un viitor sigur pentru copiii lor, un loc de muncă bun, venituri mari – de aici tendința de a alege școlile cele mai bine clasate, pe baza rezultatelor obținute de elevi la examene, a numărului de olimpiade la care participă elevii, premiile câștigate la diferite concursuri academice și așa mai departe.

Dar școala ar trebui să ofere „întregul pachet” și să stimuleze atât inteligența emoțională, abilitățile sociale, gândirea critică, creativitatea, tonusul fizic cât și alte abilități noi atât de importante pentru ca un copil să se dezvolte armonios, astfel încât să poată deveni un adult bine echilibrat.

Școala trebuie să fie un spațiu pentru explorarea pasiunilor, unde curiozitatea rămâne vie, iar învățarea practică dezvoltă multiplele forme de inteligență. Pentru că există 9 forme de inteligență!

Am scris și un articol despre activitățile extracurriculare și rolul acestora în dezvoltarea formelor de inteligență la copii. Găsești articolul la secțiunea info utile.

8. CÂND CONTACTAREA UNUI CONSULTANT EDUCAȚIONAL ESTE AMÂNATĂ

Un consultant educațional este capabil să îți ridice greutatea de pe umeri, informând, îndrumând și oferind sprijin până la capăt. Iată cum te pot ajuta și iată testimonialele primite de la câțiva dintre cei care au beneficiat de serviciile noastre personalizate de consultanță.